An award-winning Victorian conversion from London with a must-see bathroom

From the entrance, this place looks like a typical Victorian house. There’s little you can see from the front, and the ubiquitous London Plane tree (the big one) outside doesn’t point to anything out of the ordinary – houses such as this being a relatively common but well-coveted staple in Britain.

4_20170406-DSC_5275-web-950x634

However, once you go in through the hallway and past the living room you’re greeted by something quite unexpected. A burst of light and open planned space that meets the garden. Click on the images below for a larger size.

This is what makes this house special. Staying on the lower levels, and going back towards the front of the house you’re met by something more traditional.

20170406-DSC_5116-web-950x63420170406-DSC_5121-web-950x63420170406-DSC_5100-web-950x63420170406-DSC_5096-web-950x634

You’re then thrust back into the new world, with a trendy study that’s part of the new conversion. This looks like such a perfect spot for concentration, or writing a book. The decoration is fairly minimal and the palette is limited, but there’s also a view of the trees which must be calming.

20170406-DSC_4975-web-950x634

You’ll also notice that there’s some light coming from the back, which is a nice touch. 20170406-DSC_5135-web-950x63420170406-DSC_5044-web-950x63420170406-DSC_5037-web-950x63420170406-DSC_5025-web-950x633

The bedrooms are also all lovely, with some nice accents to boot. They’ve all made good use of space, and the mirrors, white walls and bright colours, all liven up the rooms.

The real showstopper in this building though, is what’s at the top of the tower conversion. A magical bathroom (below) with a completely glass roof. I don’t use the word magical with any exaggeration. This bathroom was the cherry on top that made the house received a RIBA (Royal Institute of British Architects) Award in 2008. An article in Grand Designs described the bathroom:

Upstairs the bathroom is more than just a room in which to groom. A small-scale bench in the shower room means you can sit while you shower, and on a clear night you can watch the moon traverse the sky through the glazed roof, from the comfort of a hammock.

New-builds always run the risk of being sterile, but this house is the opposite. It’s a place for late-night stargazing and leisurely late-afternoon lunches, with generous amounts of natural light and windows strategically placed to frame the natural surroundings

In the magazine Homebuilding & Renovating, more praise was given:

If there were a prize for best bathroom, [this] home in Hackney would easily win it. It’s rare that one finds a bathroom that multitasks, but Anne Katrine’s not only combines a magnificently stylish bathing area, but also has a space for exercising – complete with dumbbells – and hooks from which she can string a hammock to gaze up at the ever-changing sky through the room’s glazed roof

3_20170406-DSC_5001-Edit-web-950x634

HISTORY_20170406-DSC_5022-Edit-web-950x634

Photos were taken, with permission, from The Modern House. This property was on the market at point of publication.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s